Одговор Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, нерегистровани Гардасил 9 увезен је „интервентно“

Пропагандни притисак, скоро деценију од првог покушаја увођења вакцине против хуманог папилома вируса (ХПВ), је поново нарастао у цијелом региону.

Код ранијег покушаја, захваљујући упорним честитим љекарима, успјелa се у неким државама потпуно зауставити употреба „превентивне“ вакцине против ХПВ, и/или знатно смањити обухват. Вакцина „Гардасил 4“ је била забрањена у Јапану од 2013. године, а у САД је „добровољно повучена због других разлога“. Данас је ситуација много тежа.  ХПВ вакцина је „усавршена“ („Гардасил 9“), али ипак нема доказа да је имало сигурнија. Талас пропаганде и принуде да се она даје дјеци појачао се широм свијета захваљујући СЗО чије одлуке многи не желе да преиспитују, и иде према томе да постане и обавезна. СЗО је прогласила ове вакцине „високо безбједним“, али шта ако није тако како они „непогрешиво“ тврде у оквиру своје свјетске кампање?

Послали смо захтјев за приступ информацијама Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске (ЛИНК на документ), везанo за вакцину против ХПВ.

25.1.2023. Одговор Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за вакцину против ХПВ

Укратко из дописа који смо добили, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наводи:

  • Гардасил деветовалентна вакцина увози се по хитном интервентном поступку у Републику Српску и није регистрована за употребу у БиХ;
  •  клиничка испитивања (испитивања на људима) нису вршена у нашој популацији у Републици Српској;
  • вакцина није испитана у погледу утицаја на плодност;
  • 2/3 особа које је инфицирају овим вирусом спонтано елиминише вирус из организма захваљујући имуном систему;
  • у Јапану је била дуго времена обустављена имунизација због великог броја нежељених дејстава, али је накнадно утврђено како то (наводно) није тачно (oбухват вакцинације је ипак, усљед неповјерења и девет година истраге око забране, тј. штетности, остао на ниском нивоу у овој земљи).

Највише нежељених дејстава је забиљежено у узрасту од 12-17 година, и међу њима има веома опасних посљедица, о чему нисмо добили никакав коментар у допису из Министарства.

Остало су наравно хвалоспјеви који треба да нас убиједе да је вакцина безбједна и да је потребно приступити имунизацији. Бахатост и неморалност произвођача којем је стало само до зараде, уз неодговорност и некомпетентност комплетног ланца одлуке, провјере, одобрења и контроле квалитета, који би свака држава требала да посједује, има за посљедицу да до родитеља долазе паушалне и лажне информације о потребности и безбједности анти-ХПВ вакцине. Нису случајно занемарени други начини превенције, док се опасна (недоказана у пракси) вакцина и даље форсира као превентивно средство, и чешће помиње од осталих облика превенције, који су бољи и заиста безопасни. што можете погледати у предавању из Бијељине.

Нека сваки родитељ одлучи у најбољем интересу свога дјетета, али топло препоручујемо да прочитате стручни рад др Лидије Гајски на ову тему прије доношења коначне одлуке, који обрађује и непотребност овог типа вакцине.

ХПВ цјепиво – Непотребно, бескорисно, штетно – Како је сувишан медицински поступак уведен у здравствене суставе широм свијета. Аутор др Лидија Гајски

Она у овом раду наводи низ важних података и чињеница, нпр. да медицински радници већином не читају научне радове нити другу независну литературу, него само оно што им произвођачи или сарадници произвођача лијекова дају као доказ. При томе се дешава да произвођачи дају сопствене или наручене студије,  тако дизајниране и представљене да производ изгледа позитивно (тј. „наштимане“ студије), и да жестоко узвраћају потпуно независним истраживачима који откривају стварне податке. Неки од произвођача лијекова и медицинских средстава који су данас на тржишту имају дугу криминалну прошлост, са много оштећених пацијената и исплаћених одштета.

Родитељи, информишите се и погледајте видео на линковима испод, имате право да знате више детаља о вакцини против ХПВ и другим безопаснијим облицима дјеловања против ХПВ.

Имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ) – непотребна и опасна по здравље дјеце

Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“

Списак упозоравајућих научних радова и студија о вакцини против ХПВ

Допис за Институт за јавно здравство Републике Српске -откуд у календару вакцинације и вакцина против ХПВ?

Групна тужба (USA) против Gardasil вакцине против HPV (ажурирање из октобра 2022.)

Nema dovoljno znanstvenih dokaza da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak vrata maternice

Нека питања која родитељ може поставити педијатру или на предавању о вакцини против ХПВ