Имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ) – непотребна и опасна по здравље дјеце

Истина о непотребној имунизацији дјеце против хуманог папилома вируса (HPV)

Да ли смо ишта научили у протеклих неколико година или из народног искуства које нам каже, „што је брзо, то је и кусо“? Увезли смо вакцине против ХПВ кршећи сопствене законе и прописе, хитном процедуром за ситуацију која нема хитности.  Можда би некако етички и људски могли оправдати кршење закона да је у питању одличан производ, да је стварно хитно, али увезли смо лош и опасан производ из те категорије.

Форсирана имунизација опасним средствима се наставља, овај пут са непоштеном и опасном кампањом око вакцине против HPV вируса, за коју је већ дуго познато да ствара штету и да је са њом повезана афера намјештања клиничких података и бројне тужбе у разним државама. Изгледа да нисмо ништа научили. Да ли ће то наша дјеца „платити“ здрављем? Морамо ли учити на тежи начин?

Гледајући са немедицинске стране, чистом логиком, друштво одлази у погрешном правцу рјешавања проблема, нудећи „превентиву“ са хемикалијом, умјесто изградње репродуктивно одговорне особе, стратегијом које не само да има веће ризике по дјецу него и више кошта све нас.

Са медицинске стране, има исувише података који нам говоре да су садашње вакцине против HPV вируса непотребне, опасне и да наносе више штете примаоцима од потенцијалне користи. Такође, нимало случајно ни добронамјерно, проширена је примјена (обухват) и на дјечаке у раној доби.

Вакцина није бесплатна ни у једном случају, како се рекламира, него је плаћена из буџета „солидарно“ од новца свих грађана. Чињеница да се испод 11 и изнад 15 година плаћа директно од стране родитеља (а не из буџета) указује на трговачки (маркетиншки) трик који има три циља: да убрза неодлучне, покаже „вриједност“ вакцине у новцу, и убиједи људе да се купи више „бесплатних“ вакцина.

Неколико држава је престало да препоручује имунизацију овом вакцином, а најмање један тип вакцине који је увезен у БиХ  се не користи више у доста земаља као застарио (нпр. Гардасил 4 се не користи од 2017. у САД).

Драги родитељи, молимо не препуштајте дјецу интересним групама које није заиста брига за здравље, него само за профит. Немојте због страха, конформизма, несвјесности, незнања, понашања околине, да уништавате здравље свог дјетета.

Наше удружење довело је стручњаке из Србије („Лекари и родитељи за науку и етику“ -ЛРНЕ) на предавање, који су дали више напомена о анти HPV вакцини. Информишите се додатно, погледајте предавање и прочитајте додатне инфо странице:

Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“

Нека питања која родитељ може поставити педијатру или на предавању о вакцини против ХПВ

Списак упозоравајућих научних радова и студија о вакцини против ХПВ

Nema dovoljno znanstvenih dokaza da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak vrata maternice

Документарни филмови о опасностима вакцина против ХПВ

 

Групна тужба (USA) против Gardasil вакцине против HPV (ажурирање из октобра 2022.)

Допис за Институт за јавно здравство Републике Српске -откуд у календару вакцинације и вакцина против ХПВ?

Плакати и постери

Брошуре и прилози за документа