Нека питања која родитељ може поставити педијатру или на предавању о вакцини против ХПВ

Да ли су вам предочене све информације о вакцини Мерк Гардасил 9 против хуманог папилома вируса (ХПВ)? Да ли сте добили потпуно информисање, не само о позитивним странама него и о опасностима (нуспојавама) или сте добили рекламу произвођача у којој је све дивно и красно? На потпуно информисање имате морално-етичко право и право по закону, нарочито јер је у питању најосјетљивија група прималаца -дјеца.

Подсјетићемо родитеље на нека од питања која се могу поставити педијатрима, или на предавањима о предностима вакцине против ХПВ. Питања можете прилагођавати, изабрати само нека која вас заинтересују,  и немојте се устручавати да питате. Предавачи су плаћени да вам одрже бесплатно предавање, и требали би дати одговоре на ваша питања.

ПИТАЊА ВЕЗАНА ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ ХПВ Гардасил 9
1. Вјероватно знате да је садашња кампања вакцина против ХПВ на свјетском нивоу синхронизовано покренута од СЗО („Свјетска здравствена организација“). Да ли сте упознати да чињеницом СЗО и ГАВИ („Асоцијација за вакцинацију“) финансирају претежно фармацеутски произвођачи (и вакцина), чак више и од неких држава? Да ли је то „сукоб интереса“ на који сви затварају очи? Ријеч је о огромном новцу, приватних фирми, које ништа не раде без интереса.
2. Да ли сте упознати са податком да је Гардасил 9 увезен интервентно у РС, мимо законске процедуре тј. прије издавања дозвола од стране Агенције за лијекове? Шта мислите како би прошла апотека кад би јој инспекција нашла лијек без дозволе?
3. Вакцина није бесплатна ни у једном случају, како се рекламира, него је „солидарно“ од новца свих грађана плаћена из буџета. Чињеница да се испод 11 и изнад 15 година плаћа директно од стране родитеља (а не из буџета) указује на трговачки (маркетиншки) трик који има три циља: да убрза неодлучне, покаже „вриједност“ вакцине у новцу, и убиједи људе да се купи више „бесплатних“ вакцина. Да ли знате податак (нпр. из медија) колико је вакцина увезено и по којој цијени, с обзиром да потрошња буџета треба бити транспарентна за јавност?
4.  Да ли је наш новац (буџет) било моралније и паметније уложити у превенцију ризичног понашања и контролне прегледе који не могу да нанесу штету тијелу младе особе? Другачије формулисано, ако је сексуално одговорно понашање, правилно васпитање, потпуно без штете за младе особе, и врше се редовне здравствене контроле, чему уопште вакцинација против ХПВ? Зашто новац и ресурсе не уложити у друге безопасније методе које чак имају ширу заштиту?
5. Да ли знате да је компанија Мерк тужена у више држава због смрти примаоца и озбиљног нарушавања здравља везаног за  вакцине против ХПВ (старију и новију)? Као и сваки други производ, вакцина може да буде лоша или да има лошу серију (грешку у производњи). Једна америчка адвокатска фирма је написала „Гардасил чини да добре вакцине поред ње, изгледају лоше“. Ради се о скептицима и људима суоченим са чињеницама и посљедицама, а не о некаквом неразумном, такозваном „антивакциналном лобију“, како воли да их назове друга страна која има огромну зараду на Гардасилу.
6. Годишња зарада само од Гардасила 9 је око 5,7 милијарди долара (2021.). На основу заступљености информација „за и против“ на Интернету и у медијима, да ли стичете утисак да су скептици (који желе више информација) и противници (који желе пуну забрану) вакцине против ХПВ, економски моћнији и медијски видљивији од произвођача и промотера вакцине?
7. Да ли знате да дио медицинске струке сматра ову вакцину непотребном са практичне (не обезбјеђује заштиту у временском распону кад би требала)  и етичке стране (већа опасност од саме вакцине, стављање акцента на вакцину умјесто на васпитање дјеце и методе редовних превентивних контрола)? Зашто се упркос томе толико форсира вакцинација?
8. Пошто се ХПВ често повлачи сам од себе (у девет од десет случајева) без посљедица, и не изазива сваки рак грлића материце, то значи да се овакви случајеви такође обмањивачки убрајају у успјех вакцине у анализама. Да ли сте упознати са чињеницом да нема правих научних доказа (нарочито дугорочних) о корисности (линк-независна студија) или уопште о потреби имунизације  вакцином против ХПВ?
9. Да ли сте свјесни да Гардасил вакцина не штити од свих облика ХПВ који узрокују рак грлића материце? Произвођач не гарантује сигурну заштиту, тј. да се вакцинисана особа не може заразити сојем ХПВ за који је направљена Гардасил, да не може добити рак грлића материце, и наравно не зауставља пренос ХПВ (може да га преноси даље). Који је смисао такве непотпуне заштите имајући у виду да вакцинација доноси и (нове и опасне) ризике, које код других поменутих врста превентиве нема?
10. Да ли сте упознати да је највише нежељених дејстава Гардасил забиљежено у узрасту од 12-17 година? Међу њима има веома опасних посљедица.
11. Да ли се сјећате да је старија верзија вакцине против ХПВ, Гардасил 4 прије десетак година имала велики отпор, не само код етичне медицинске струке него и у медијима због бројних случајева смрти и тешких обољења? Усмртила је нпр. више дјевојака  и жена него рак грлића материце узрокован ХПВ, а да не причамо о другим тешким нуспојавама којих је више и које су неке жене онеспособиле за рађање или живот. Гардасил 4 се и даље даје у ФБиХ, са описом да је веома безбједна, у оквиру „пилот пројекта“ који не осигурава све оштећене особе.
12. Да ли сте упознати да је Гардасил 9 вакцина слична Гардасилу 4 у производном процесу, по садржају, и зато су безбједносни подаци често унакрсно употребљиви, тј. што се открије код једне, постоји и код друге? (погледати упутство за Гардасил 9)
13. Да ли сте упознати са податком да  Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ“ нема технички капацитет за праву провјеру вакцине, него се вјерује декларацијама произвођача „на ријеч“, без додатних провјера? Контаминација у Гардасил 9 коју је пронашао италијански тим истраживача 2019. године обухвата нпр. људски ДНК и вирусе са животиња. Објављена је јавности у писаној форми у више извјештаја (примјери –ЛИНК 1 и ЛИНК2 ) на страници  и као видео извјештај.
14. Здравствени проблеми ескалирају ако се намјерно занемаре или сакрију проблеми откривени током тестирања лијекова и медицинских средстава од стране произвођача. Да ли сте свјесни свих отежавајућих околности по оштећену страну (пацијенте и њихове породице) у доказивању везе повреде или смрти са лошим фармацеутским производом? (неке од њих су: одбијање доктора да заведе нуспојаве у систем упозорења, повеже или истражи повезаност, недостатак финансијских средстава породице за тужбу против произвођача или надлежних, итд.)
15. Да ли сте икада чули изјаве љекара или истраживача као упозорење јавности? Како вам звучи изјава бившег запосленог из индустрије Мерк, др Бернарда Далбергеа: „Потребно је процијенити пуни обим скандала Гардасил: сви су знали када је ова вакцина пуштена на америчко тржиште да ће се показати као безвриједна. Предвиђају да ће Гардасил постати највећи медицински скандал свих времена јер ће се у неком тренутку збројити докази који ће доказати да ова вакцина нема апсолутно никаквог ефекта на рак грлића материце и да су сви веома штетни ефекти који уништавају животе, па чак и убијају, не служе ничему другом осим стварању профита за произвођаче. Гардасил је бескористан и кошта богатство!?
16. Да ли је паметно без додатног опреза, слијепо вјеровати неком ко је већ извршио превару или низ превара у прошлости, нарочито ако није кажњен или је незнатно кажњен, или је паметније бити опрезан и скептичан?  Ово опште, логично и животно питање се веже на нека испод која помињу нуспојаве Гардасил вакцина.
17. Да ли су следеће званичне нуспојаве Гардасил 9 вакцине против ХПВ, добијене клиничким истраживањем произвођача, и наведене у упутству, благе нуспојаве:

главобоља, вртоглавица, мучнина, пирексија, замор, губитак свијести понекад праћен дрхтањем или укоченошћу, отежано дисање
На мјесту примене: бол, отицање, еритем, пруритус, подливи?

Предавачи су обучени да понављају да су нуспојаве ријетке и благе, али ово нису једине нуспојаве.

18. Просто је немогуће да предавач/педијатар није чуо за аферу око Гарасила 4 када су многи страни љекари отворено изашли у јавност са опоменама и тражењем укидања те вакцине. Да ли сте погледали податке о нуспојавама изван оних које сте добили од произвођача и установе која је извршила набавку вакцине против ХПВ? Да ли сте свјесни да се не испоље све нуспојаве одмах након вакцинације, него се неке открију касније (што може да олакша усмено негирање повезаности са вакцинацијом, али може да се повеже поштеним вјештачењем што се и десило у судовима у Западним државама)?
19. Да ли сте упознати са чињеницом да је компанија Мерк користећи непоштене праксе испитивања производа, прилагодила резултате клиничких студија везаних за вакцине против ХПВ, за обе Гардасил вакцине (старију и новију)? Уколико као човјек и љекар сматрате да се то није десило, откуд ове накнадно додане нуспојаве у новијим верзијама упутства за Гардасил 9 (следеће питање):
20. Да ли су следеће званичне нуспојаве Гардасил 9 вакцине против ХПВ, добијене  искуствима након стављања вакцине у промет и службено наведеним у званичном упутству, теже нуспојаве од оних већ откривених на клиничким испитивањима:

повраћање, целулитис, артралгија, мијалгија, астенија, језа, осећај слабости,
идиопатска тромбоцитопенијска пурпура, лимфаденопатија, реакције преосетљивости укључујући анафилактичке/анафилактоидне реакције, бронхоспазам и уртикарија, акутни дисеминовани енцефаломијелитис, Guillain-Barré синдром (може бити смртоносан), синкопа понекад праћена тонично-клоничним покретима?
Преводи и различите верзије упуства на страним тржиштима и код нас понекад изостављају неке од нуспојава (или пише другачији назив исте нуспојаве). Уколико предавач негира службено наведене нуспојаве из домаћег упутства, онда није уопште отворио упутство вакцине или не жели да информише родитеље о ризицима, и може се позвати на одговорност усмено или службеним путем.

21. Наука подбацује, јер се не желе уносити и пратити нуспојаве. Што је држава неорганизованија, базе или не постоје или су такве базе у већем одступању од стварних података. Да ли сте упознати са чињеницом да се базе (статистике) нуспојава лијекова (и вакцина) не воде квалитетно и да потцјењују, умањују стварни број проблема (по неким валидним истраживањима и до 100 пута)? Да ли ћете, ако знате за то, размишљајући као љекар о потреби и ефективности лијека, узети ову чињеницу у обзир за било који лијек и медицинско средство и записати нуспојеве ако се десе?
22. Ако вам предавач није поменуо, питајте: Да ли у званичним нуспојавама вакцине против ХПВ постоји синдром који је за одређен проценат дјеце (5-25%) и смртоносан? Можете ли нам нпр. рећи више података о полинеуритису- Guillain-Barré синдрому?
23. Ево једне од листа нуспојава за које адвокатске канцеларије воде спорове и питање је времена кад ће се неке од њих, или све, наћи и у упутству за Гардасил. Да ли сте упознати са следећим нуспојавама Гардасил 9 вакцине против ХПВ које за сада не постоје у упутству, али постоје документоване у независним научним студијама и на терену– Предмет су масовних тужби против произвођача:

Ауто- имуни поремећаји-болести, нпр.
Systemic Lupus Erythematosus,  
Autoimmune Pancreatitis,
Autoimmune Hepatitis
Артралгија 
Артритис
Артропатија
Дијабетес
Целијакија
Хипертиреоза и хипотиреоза
Запаљенска болест црева
Мултипла склероза
Миокардитис
Нефритис (упала бубрега)
Реуматоидни артритис
Склеродерма
Стевенс-Џонсон синдром -тешка и понекад фатална кожна болест
Аутоимуна нарколепсија изазвана процесима који се називају „ молекуларна мимикрија “ и „унакрсна реактивност“
итд.

Синдроми хроничног умора
Синдроми хроничних болова укључујући хронични регионални синдром боли (ЦРПС)
Смрт
Дисаутономија
Фибромијалгија
Идиопатска тромбоцитопенична пурпура (ITP)
Лупус
Поремећаји кретања
Неуролошки поремећаји
Постурални ортостатски синдром тахикардије („POTS“),
Репродуктивни поремећаји, укључујући прерани отказ јајника  (POF)
Неуропатија малих влакана

Да ли су неке од ових нуспојава теже од оних који су наведене у званичном упутству произвођача?

24. Да ли сте у листама наведених нуспојава изнад примјетили да постоје нуспојаве -посљедице које уништавају могућност остваривања потомства?
25. Да ли сте у листама нуспојава изнад примјетили да постоје нуспојаве које трају доживотно, што је уз све друге негативности које можемо везати за такав исход, такође и једно дуготрајно оптерећење (финансијско и у људским ресурсима) за систем медицинске његе са проблемом који се није морао десити?
26. Када се ради о, како кажете, статистички ријетким опасним нуспојавама, да ли сте свјесни да је породица којој се догоди такав догађај тешко погођена, за њих је ефекат штете нанесене животу дјетета огроман? Родитељу такав догађај (инвалидност или смрт дјетета) постаје „статистички 100%“, породица улази у огромно емотивно, физичко, ментално и финансијско оптерећење, а повећава се лош ефекат уколико схвате да је медицинско средство дошло у медицински систем без стварне потребе или је родитељима прећутана опасност примјене. Можемо ли етички, хладно говорити чак и о малим бројевима оштећених, кад је ријеч о тешким нуспојавама које се не би десиле без уноса лоше вакцине? На колико смрти и тешких оштећења прималаца се прекида вакцинација лошим производом?
27. Да ли сте упознати да се осим тужби снимају и документарни филмови о опасним и дуготрајним нуспојавама и није ријеч о малом броју оштећених особа? Филмови се већином бесплатно приказују, тј. не зарађују од приказивања, не спадају у врсту комерцијалних  филмова које људи воле да погледају, тј. настали су из пријеке потребе. Да ли сте икада видјели документарни филм који приказује озбиљне нуспојаве вакцине против ХПВ?
28. Да ли сте упознати да постоје књиге о опасним и дуготрајним нуспојавама Гардасил вакцине?
29. Да ли сте упознати са нпр. књигом под називом „HPV vaccine on Trial-Вакцина против ХПВ-а на суђењу“ (ријеч има више значења: проба, искушење итд.)? Описује глобалне напоре да се прода Гардасил, од проналаска, пролаза кроз регулаторне „лавиринте“, детаљно описује порицање и одбацивање пријављених повреда и смрти, и открива огроман профит који су фармација и проналазачи пожњели.  Књига анализира податке о клиничким испитивањима, владина одобрења, рекламирање и личне извјештаје о огромним здравственим проблемима које су усљедиле у земљама као што су Јапан, Аустралија, Колумбија, Индија, Ирска, Велика Британија.
30. Да ли сте чули да је нпр. у Јапану била дуго времена обустављена имунизација против ХПВ због великог броја нежељених дејстава? Након 9 година истраге је утврђено како то (наводно) није тачно. Истрага је завршена у доба пандемије Ковид-19 и огромног притиска на сваког ко је покушавао да упозори на мане технологије и мане брзине развоја вакцина у том тренутку. Обухват вакцинације је ипак, усљед неповјерења и „само“ девет година истраге око забране, тј. штетности, остао на ниском нивоу у Јапану. Ко год не зна овај ток догађаја и изјави јавно да се нема векцинације против ХПВ у Јапану, долази под напад цензуре медија и критику „фактчекера“, јер је Јапан наставио ту вакцинације по плану „Свјетске здравствене организације“.
31. Да ли сте примјетили да постоји цензура медија кад покушате наћи аргументе који не иду у корист вакцине против ХПВ?
32. Да ли знате да у свијету постоји низ удружења родитеља и дјеце, која покушавају да пробију медијску блокаду и игнорисање медицинске струке и јавности, везано за истините податке о вакцини против ХПВ и покушаје да се направи или већа транспарентност око посљедица, или чак добије забрана дистрибуције?
33. Вакцинација у току епидемије увијек повећава број мутација (више) у вакцинисаним особама. Вакцина не може у пракси и дистрибуцији да прати брзину промјена (мутација) неког вируса уолико се он брзо мијења. Да ли сте упознати да нпр. никад у историји није направљена стварно високо ефикасна вакцина против респираторног вируса због његове високе способности за мутације? Примјер, сваке године се сезонска вакцина против грипа прилагођава миксевима сојева грипа и не може се похвалити високом ефикасности. Да ли сојеви ХПВ против којих је направљен Гардасил могу да настављају са мутацијама и пониште ефекат обећане заштите промјеном ситуације на терену, тј. колико су ти сојеви мутагени?
34. Дешава се у неким случајевима, да кад се вакцинише особа већ заражена или је била заражена истим вирусом, имамо погоршање здравственог стања особе. Да ли знате да се ово дешава са вакцином против ХПВ, да постоје докази о негативној ефикасности Гардасила код особа које су биле у контакту са ХПВ?
35. Да ли сте упознати са податком да је у УК у високо вакцинисаној популацији дјевојака и жена против ХПВ, дошло до помјерања добне групе у којој се дешава рак грлића материце са старије групе жена (деценијама је био 50-64) на млађе групе дјевојака(25-29)? Такође број случајева је био у опадању претходних деценија (не само у УК), а сад поново расте.  Можете ли објаснити ове феномене?
36. Да ли су клиничка испитивања (испитивања на људима) вршена у нашој популацији у Републици Српској? С обзиром да је у Србији ова вакцина  у употреби од 2017. године и да се испитивање у Србији званично завршава 2027. године, када ће бити познати и резултати, да ли је поштено и законски потребно обавијестити родитеље да наша дјеца служе као заморчад у клиничкој студији, без икакве новчане накнаде и додатне здравствене заштите у случају повреде вакцином (што су честе опције у понуди испитаницима када знају и желе да учествују у студији)?
37. Препорука СЗО је да ову вакцину примају дјеца доба од 9-12 година, тј. малољетна дјеца која нису достигла полну зрелост. У РС је проширен опсег годишта за вакцинацију вакцином против ХПВ упркос препоруци СЗО, зашто?
38. Да ли сте свјесни да доба кад дјеца добијају вакцину против ХПВ, због краткоће наводне заштите од 3 године, не улази у период кад већина младих ступа у сексуалне односе?
39. Да ли сматрате да препоручени узраст за вакцинацију дјеце против хуманог папилома вируса (ХПВ) може да подстиче да се млађа дјеца прерано упознају са стварима које се тичу њиховог репродуктивног здравља?
40. Подсјећамо да су неки од састојака Гардасил вакцина, нпр. Полисорбат 80 и натријум борат (Borax) повезани са неплодношћу код животиња. Да ли је Гардасил вакцина испитана у погледу утицаја на плодност?
 У СЛАЈДОВИМА ПРЕЗЕНТАЦИЈА које ћете вјероватно срести на предавању, НАЛАЗЕ СЕ НЕКЕ ОПШТЕ ТВРДЊЕ КОЈИМА СЕ ИСТИЧЕ ЗНАЧАЈ ВАКЦИНА И АРГУМЕНТИ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ свим вакцинама па и овом.

Обрадићемо само нека питања која се могу поставити, јер у стварности има огроман број општих питања:

1. Родитељ/прималац има пуно право да добије све информације о вакцини. Да ли је од стране медицинске струке морално прећуткивати нуспојаве, истицати само добре стране, у жељи да „престане скептицизам и сумња“ у вакцине?
2. Да ли знате да у већини држава оштећење од вакцине плаћају грађани, лично све трошкове, или тако што се из буџета узима новац од свих грађана? Врло мало држава дозвољава директну тужбу против произвођача, они се извлаче углавном без већих посљедица по пословање или казни.

Питања: Како је код нас? Да ли знате у ком облику имамо право на одштету од посљедица лоше вакцине? Објасните како су корисници здравствене заштите покривени правно и финансијски у случају нуспојава или смрти? Хоће ли  бити довољна мјесечни износ помоћи коју даје домаћи фонд здравства да покрије све трошкове болесника/породице кад је дуготрајно оштећење вакцином у питању?

3. Да ли сте упознати са термином „КРИЗА поновљивости научних тестова и истраживања“ („Replication crisis“ или „Reproducibility  crisis“) Ако нисте, укратко, откривено је у новије доба да се огроман број научних студија не може поновити од стране других или чак истих научника, што је услов научне потврде-исправности истраживања. Разлога су три: нестручност (погрешна метода у раду), подешавање резултата због финансијске користи (сукоб интереса) и одбацивање радова који имају негативне резултате (уз форсирање метода који дају позитивне резултате за жељену тезу) јер се позитивни радови више цитирају (тежња за вишом позицијом на научним листама, а не за доласком до научне истине).
4. У научном раду др. Гајски наводи низ важних података и чињеница, нпр. да медицински радници већином не читају научне радове нити другу независну литературу, него само оно што им произвођачи или сарадници произвођача лијекова дају као доказ. При томе се дешава да произвођачи дају сопствене или наручене студије, тако дизајниране и представљене да производ изгледа позитивно (тј. „наштимане“ студије), и да жестоко узвраћају „контра-студијама“ потпуно независним истраживачима који откривају стварне податке, алармирају јавност или се приближавају истини по било ком основу. Неки од произвођача лијекова и медицинских средстава који су данас на тржишту имају дугу криминалну прошлост, са много оштећених пацијената и исплаћених одштета.

Питање за присутног љекара/педијатра: Да ли ви спадате у већину или се редовно информишете из свих доступних извора о конкретним медицинским средствима које дајете пацијентима? Да ли прочитате свако упутство за вакцину и говорите родитељима све нуспојаве опасније од нпр. благог црвенила које брзо прође?

5. Зашто нам причате о безопасним количинама отровних материја у вакцинама, а занемарујете пут-начин уношења у организам? Да ли се лакше (самостално из организма) уклања опасна хемикалија која уђе нпр. у стомак на природан начин кроз дигестивни систем или она која је иглом убризгана у мишић (понекад и крвоток)?
6. Објашњавате да је количина токсичног алуминијума у вакцини (довољно) мала, што је у изјава у супротности са напором поштене науке која ради на смањењу његовог присуства у производима. ФДА и ЦДЦ су одобрили да се у организам унесе 25 микрограма алуминијума по литри, или 1250 μg максимално по једној дози, али има стручних радова који преиспитују ту дозу као застарјелу и траже ревидирање количина, као и повећање пажње код прављења распореда вакцинације и миксања замјенских типова .  Већина вакцина има преко 200 микрограма, ДТП има 600-800 микрограма зависно од произвођача. Проблеми су: кумулативни ефекат скупљања из више вакцина (не може да се избаци вишак из организма, а додаје се нова количина), интеракција са другим хемикалијама, осјетљивост особе на алуминијум, дистрибуција (кретање) алуминијума по тијелу итд.  Поливалентне вакцине су баш зато створене, да се смањи унос токсичних материја у дијете.  Формалдехид омогућава да алуминијум продре лакше кроз крвно-мождану баријеру у мозак, што значи и гори ефекат на мождане функције и нервни систем.

Питања: Ако нам говорите о безопасности хемијских компоненти вакцине, зашто не обухватите све чињенице? Рачунате ли на кумулативни ефекат давања више вакцина заредом? Да ли сте озбиљно проучавали међусобни заједнички утицај хемијских компоненти у организму, да неке комбинације (као наведени спој формалдехид-алуминијум) појачавају токсични ефекат и тада још мање вриједе наведене граничне вриједности за унос чисте самосталне хемикалије?

7. Ваше објашњење за Полисорбат 80 у вакцини је да је у питању мала количина и да га има много више у сладоледу. Амерички колеџ за педијатрију упозорио је да је Гардасил повезан са стањем које се зове  пријевремено отказивање јајника , такође познато као рана менопауза, напомињући да или алуминијум или полисорбат 80 могу бити оно што узрокује стање. Полисорбат 80 слаби крвно-мождану баријеру и чврсто се везује за алуминијум, што помаже улазак алуминијума у мозак, а повезан је са анафилактичким шоком заједно са преосетљивошћу. Питања за љекара/педијатра,  за полисорбат 80, су иста као за претходну тачку којом је обухваћен утицај алуминијума и свих хемикалија.
8. Можете ли објаснити термин „пробој вакцине“ кад се прималац зарази истом болести од које вакцина треба да га штити и коју можда не би ни добио никад у животу? Не само да прималац може сам да се зарази, него и да створи епидемију у окружењу гдје се узрочник не би ни појавио.  Можете ли објаснити зашто је порастао број инвазивних карцинома грлића материце у групи вакцинисаној са Гардасил вакцинама?
9. Да ли сте упознати са чињеницом да се базе (статистике) нуспојава лијекова (и вакцина) не воде квалитетно и да потцјењују, умањују стварни број проблема (по неким истраживањима и до 100 пута)? Што је држава неорганизованија, то су такве базе у већем одступању од стварних података.
10. Да ли знате на којој се количини (броју, проценту) тешких нуспојава код примаоца прекида дистрибуција вакцине? Да ли је уопште дозвољено да може да се као посљедица вакцинације има смрт, или то имунизационо средство не смије имати такав исход?
11. Говорите нам овакве и сличне изјаве: „Зашто се ослањати на случајност и срећу ако себе или своје дијете можемо заштити од девастирајуће, смртоносне и мучне болести? Зашто не приуштити дјетету боље могућности у животу и здравље?“. Можемо питати вас, зашто се ослањати на коцку тј., ослањати се на срећу и случајност са овом вакцином (лошим, опасним производом) која дјетету може да донесе супротно?

Родитељи, за тврдње изнесене у презентацији вакцине Гардасил које сматрате спорним, пошаљите нам фотографије, и ми ћемо додати питања која се могу постављати на идућим предавањима. Уколико будете пасивни, ћутали о опасностима и доживљеним посљедицама, ова вакцина добиће „позитивне оцјене успјешности“ и наредних година покушаће је убацити у календар обавезне вакцинације дјеце.

Имунизација против хуманог папилома вируса (ХПВ) – непотребна и опасна по здравље дјеце

Списак упозоравајућих научних радова и студија о вакцини против ХПВ

Одговор Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, нерегистровани Гардасил 9 увезен је „интервентно“

Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“

Групна тужба (USA) против Gardasil вакцине против HPV (ажурирање из октобра 2022.)

Nema dovoljno znanstvenih dokaza da cjepivo protiv HPV-a sprječava rak vrata maternice

VELIKA STUDIJA KOJA DOVODI U PITANJE UČINKOVITOST CJEPIVA PROTIV HPV-a?

Уколико будете пасивни, ћутали о опасностима и доживљеним посљедицама, покушаће ову Гардасил вакцину убацити у календар обавезне вакцинације дјецe. Ево како то изгледа:

Допис за Институт за јавно здравство Републике Српске -откуд у календару вакцинације и вакцина против ХПВ?