Декларација из Грејт Барингтона против бесмислених епидемиолошких мјера (Great Barrington Declaration)

Декларација из Грејт Барингтона (2020) против бесмислених епидемиолошких мјера је написана, и петиција покренута, 4.10. 2020. године у циљу наставка одвијања нормалног живота дјеце и одраслих, са „фокусираном заштитом“ за рањиве групе људи. Преко 70.000 особа из медицинске струке (око 930.000 људи укупно), потписало је декларацију до децембра 2022.

Декларација на српском језику-ЛИНК на страницу за потписивање

Декларација на хрватском језику-ЛИНК на страницу за потписивање


Текст на српском језику:

 Декларација из Грејт Барингтона

Као епидомиолози за инфективне болести и научници у подручју јавног здравља, озбиљно смо забринути због штетних утицаја по физичко и психичко здравље превладавајућих здравствених државних политика које се тичу KОВИД 19, и препоручујемо приступ који називамо „фокусирана заштита“ (Focused Protection).

Тиме што смо са свих страна света, и левичарски и десничарски опредељени, посветили смо своје професионалне каријере заштити људи. Тренутне ‘ политике затварања’ („lockdown“ прим.прев.) изазивају ужасне ефекте по краткорочно и дугорочно јавно здравље. Резултати (да само наведемо неколицину) укључују ниже стопе вакцинације деце, погоршане исходе кардиоваскуларних болести , мањи број скрининга за канцер ( „cancer screening“ прим.прев) и нарушено ментално здравље – што ће довести до веће и претеране смртности у годинама које предстоје, а радничка класа и млађи чланови друштва ће сносити најтежи терет свега овога. Ускраћивање ђацима одлазак у школу је озбиљна неправда.

Одржавање ових мера док вакцина не буде била на располагању ће изазвати непоправиву штету а они који живе без животних привилегија у друштву ће бити несразмерно оштећени.

На срећу, све више разумемо овај вирус. Знамо да је рањивост и смртност од KОВИД 19 више од хиљаду пута код старих и болесних него код младих. Заиста,  KОВИД 19 је мање опасан него многе друге болести, укључујући и грип.

Како се имунитет гради међу становништвом, ризик од инфекције по све – укључујући и оне у рањивим  групама – опада. Знамо да ће све популације временом достићи имунитет крда – тј. до тачке на којој стопа нових зараза буде стабилна – а да ово може бити потпомогнуто вакцинама (али неће зависити од вакцина). Наш циљ стога треба да буде да се минимизира смртност и штета по друштво док не будемо стекли имунитет крда.

Приступ који носи највећи степен хуманости који балансира ризике и добробити од стицања имунитета крда , је да се дозволи онима који су на минималном ризику од смртности да живе своје животе нормално да би изградили имунитет на вирус кроз природну зараженост , а кроз бољу заштиту оних који су у највећем ризику. Назвали смо је фокусирана заштита.

Усвајање мера заштите рањивиг група треба да буде главни циљ активности служби за јавно здравље везано за KОВИД 19. Дајући пример другима, домови за негу старих и болесних треба да ангажују особље са стеченим имунитетом и да спроводи учестало тестирање осталог особља и свих посетиоца. Ротација особља треба да буде минимизирана. Пензионери који живе у својим домовима треба да добијају намирнице и остале потрепштине испоручене на адресу. Када је то могуће, треба да се налазе са члановима породице ван пре него унутра. Обимна и детаљна листа мера, укључујући и одговарајуће приступе домаћинствима са више генерација може бити имплементирана, а то је сасвим у оквиру обима и могућности радних обавеза професионалаца за јавно здравље.

Онима који нису рањиви, треба одмах да буде дозвољено да наставе да живе нормалан живот. Једноставне мере хигијене, као што је прање руку и останак код куће када су болесни треба да се практикује од стране свакога да се умањи ‘праг имунитета крда’. Школе и универзитети треба да буду отворени за наставу уживо. Ваннаставне активности , попут спорта, треба да се наставе. Одрасли људи млађе старосне доби треба да раде нормално, а не од куће. Ресторани и остала предузећа треба да се отворе. Уметност, музика, спорт и остале културне активности треба да се поново обављају. Људи који су у већем ризику могу да учествују ако тако желе, док друштво као целина ужива заштиту омогућену рањивим групама од стране оних који су изградили имунитет крда.

4 Октобар , 2020

Ова декларација је написана и потписана у Грејт Берингтону (Great Barrington) , Сједињене Америчке Државе ,

ЛИНК на званичну страницу декларације

Истраживање- BMJ – Утицај на цитирање, и друштвена медијска видљивост декларације из Грејт Барингтона и Џон Сноу потписнице, на COVID-19 стратегију

Дезинфекција и мјере – непотребне и опасне по здравље

Римска декларација љекара и научника против вакцинације опасним вакцинама против Ковид-19

Педијатријска декларација Глобалног самита о Ковид-у (Global Covid Summit Pediatric Declaration, 6.6.2022)

Седам аргумената против обавезне вакцинације. Љекари њемачком Бундестагу јануар 2022

Детектован „вишак смртности“ у неким државама који имају ажуран систем праћења

Пандемијске лажи- ко је крив за преминуле и болесне након пандемије?

Шта нас лажу у главним медијима?