Упозорење за родитеље, сагласност за електронско архивирање података

Малољетна лица уживају посебну заштиту личности и приватности. Нико не може и не смије незаконито прикупљати нити обрађивати податке о дјеци БЕЗ ИЗРИЧИТЕ ПИСМЕНЕ САГЛАСНОСТИ РОДИТЕЉА. Зато молимо ни случајно не потписујте документе оваквог типа (као на фотографији испод) да би сте заштитили своје дијете од могуће злоупотребе података.

 

Препоручујемо да не дајете никакву сагласност за коришћење фотографија дјеце у електронској форми, јер су у неким еДневницима већ завршиле фотографије дјеце без дозволе родитеља. Злоупотребе података дјеце се и даље дешавају, без обзира да је родитељ дао сагласност.

Нисмо сигурни да су подаци добро заштићени од „цурења“ изван школског система, као ни код спољних сарадника (страних и домаћих компанија и појединаца) који имају приступ подацима. Надлежни покушавају на овај начин прибавити сагласност родитеља, преко писане сагласности, и родитељи некад потпишу без много размишљања о садржају документа. У овом допису се помиње и електронска архива, што може обухватити, осим интерне архиве школе,  уступање архиве другим институцијама или фирмама које сарађују са министарствима.  Удружење је покренуло низ питања према надлежном министарству, Агенцији за заштиту личних података и Омбусдману за дјецу поводом незаконите обраде личних података дјеце у еДневнику.

Нико не доводи у сумњу поштење и честитост већине просвјетних радника и лица која раде у нашим школама. То су махом добри, породични људи као и ми, који поштено зарађују своју плату. Ми схватамо практичност квалитетних електронских база и софтвера, дигитализације, али сумњамо у неке намјере твораца система, озбиљност разраде и квалитет заштите података. Томе се мора посветити дужна пажња, и зато се залажемо за употребу само неопходних, строго дефинисаних (сврха образовања)  и добро заштићених података (у читавом ланцу прикупљања и чувања), уз писану сагласност родитеља.  Проблем код јавно објављених фотографија и електронских база је то што им може приступити и велики број других лица са било које локације (нпр. из других земаља). Имајте то у виду и чувајте своју дјецу.

 

Fotografije djece na internetu samo uz dozvolu roditelja

13.4.2019 Глас Српске:  Фотографије дјеце на Интернету само уз дозволу родитеља