Како одгодити обавезну вакцинацију дјетета?

Након највеће медијске, политичке и медицинске „антиваксерске“ кампање у историји свијета, зване „вакцинација против Ковид-19“, повећао се број родитеља који желе слободу избора и пуну информисаност о вакцинама, нарочито о продуктима који се  убризгавају у најосјетљивију категорију -дјецу.

У медијима се појављује низ чланака који покушавају да уплаше родитеље са казнама које се изричу у случају одбијања вакцинације дјетета која спада у обавезну.

Као помоћ родитељима из БиХ, Србије и Хрватске објављујемо овај текст и линкове на друге текстове и објашњења.

БиХ

Увод

Читав низ закона и устав долазе у сукоб око обавезне вакцинације дјетета.

По Закону о основном образовању дијете мора да заврши основну школу.

Устав каже да је забрањена дискриминација дјетета. Обавеза је да се поступа у најбољем интерсеу дјетета, због чега родитељ има право да се добро информише да ли је имунизационо средство потпуно сигурно

Закон о заштити становништава од заразних болести прописује да је имунизација обавезна за одређене узрасте одређеним имунизационим средствима.

Имајте у виду да завршетак основне школе не може да уништи дијете а вакцинација може на многои начина, укључујући и одгођено, да се болест развије касније.

Породични закон прописује да ће родитељ који злоупотребљава родитељско право бити сакционисан и то потпуним или делимичним лишењем родитељског права, а све под велом заштите права детета и дететовог интереса.

Кривични закони прописује да је запуштање малолетног дјетета кривично дјело (занемаривање , запуштање и злостављање малолетног дјетета) али ово по логици ствари не би смјело да се тумачи на судовима као

Проста логика говори нам да имунизациона средства нису сигурна и да је велика шанса да дијете никад неће добити болест против које се вакцинише, чак постоји искуство да су имунизациона средства разбољела дјецу доносећи болести које су нестале на том поодручју усљед пораста хигијене и других фактора.

Такође, имунизациона средства никада не могу да створе „имунитет крда“ и не спречавају пренос. Из тог разлога не постоји етичко оправдање обавезне вакцинације, и видимо да у многим страним државам и није обавезна иумунизација,

Љекари имају обавезу да потпуно информишу родитеља и о негативним исходима примјене имунизационог средства и требало би да сносе одговорност уколико то не ураде.

(Текст ће бити допуњен)

Дио информације ЛИНК https://www.facebook.com/groups/1015136469297964/posts/1398861010925506/

Србија:

Свако дете има право на боравак у школским о предшколским установама

Пристанак на медицинску меру није пуноважан ако пацијент није добио потпуно обавештење

12.1.2023. Адвокат Милина Дорић, Покрет „Живим за Србију“; Како се заштитити од злостављања санитарних инспектора и пријављивања родитеља поводом ммр имунизације?

6.10.2023. Адвокат Милина Дорић, потпредседник Покрета Живим за Србију Како да  се избегне имунизација, а да родитељ не буде кажњен прекршајно?

 

ЛРНЕ -Нова хајка на здравље деце и право на избор! Како смо дошли до тога да медицински необразовани родитељи преузимају ризик од могућих последица вакцинације свог здравог детета?

 

Хрватска

ХУРА странице

Kako se suočiti sa svojim provakcinacijskim pedijatrom?*

BORBA ZA DOBROBIT VLASTITOG DJETETA JE OSOBNI PUT SVAKOGA OD NAS

 

STRATEGIJA – ŠTO UČINITI AKO NE ŽELIMO CIJEPITI DJECU – I KAKO?

Šokantno – Diskriminirani jer su – zdravi