Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“

Одржано је најављено предавање, 3 децембра 2022. у Бијељини. Шта нам савјетују љекари и професори медицине?

На основу одржаног стручног предавања на тему „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“ које је одржано 3. децембра у Бијељини, на коме су предавачи били: проф. др Драго Ђорђевић, професор патофизиологије; проф. др Виолета Станимировић, клинички фармаколог и др Славица Аранђеловић, љекар, (др Борислав Антонијевић, гинеколог и акушер иако најављен био је спријечен да присуствује), закључено је:

  • HPV вакцина није клинички испитана (испитивање на људима) у нашој популацији;
  • HPV вакцина није испитана клинички у погледу утицаја на плодност код људи;
  • HPV вакцина нема доказану трајну ефикасност у превенцији карцинома грлића материце;
  • HPV вакцина пружа ограничену заштиту од само 9 онкогених типова HPV вируса (а има их преко 16) и то 36 мјесеци након примјене;
  • Прије примјене било које вакцине, потребно је утврдити опште здравствено стање дјетета (дијете не смије имати било какав облик вирусне или друге инфекције, мора бити утврђено одсуство било какве потенцијалне алергије на неки од састојака лијека, те евентуалне интеракције са другим лијековима).

У вези са овим закључцима, родитељи морају знати да се ова вакцина (према упутствима Свјетске здравствене организације ) препоручује дјеци узраста од 9-12 година, дакле дјеци која нису полно сазрела, која нису ступила у сексуалне односе и тиме нису изложена ризику од инфекције HPV вирусом, а са друге стране излажу се ризику у погледу утицаја на плодност и опште здравље.

Молимо све родитеље да се добро информишу прије доношења коначне одлуке у погледу ове или неке друге медицинске мјере.

Здравље дјеце је наша највећа одговорност и обавеза. Родитељ је тај који сноси директне посљедице свих евентуалних ризика. Постоје бројне сигурне методе превенције HPV инфекције као што су редовни прегледи, те превенција у смислу едукације дјеце о сигурном ступању у сексуалне односе.

Сваки родитељ, у договору са својим изабраним љекаром, мора утврдити омјер бенефита (користи) неке медицинске мјере наспрам потенцијалних штетних посљедица и на темељу тога заснивати своју одлуку.
Будите опрезни при доношењу важних одлука везаних за здравље дјеце јер неке посљедице могу бити нажалост трајне.

Снимак видео преноса предавања:

Медији: Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“

Групна тужба (USA) против Gardasil вакцине против HPV (ажурирање из октобра 2022.)

Документарни филмови о опасностима вакцина против ХПВ