Конференција за медије поводом Отвореног писма и Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама РС

Република Српска није дужна да се по питањима брачних и породичних односа усклађује са ЕУ, управо због различитости у култури, религији и другим вриједностима које се не могу једнообразно регулисати истим прописима.

Босна и Херцеговина је потписник Конвенције Савјета Европе о спрјечавању и борби против насиља над женама и породичног насиља (тзв. „Истанбулска конвенција“)  која препоручује (не обавезује) промјене правних норми и начин примјене државама потписницама. Многе државе ЕУ су је одбиле ратификовати, а примјена ове Конвенције у неким земљама је заустављена, као на примјер у Турској. Ова држава у којој је потписана Конвенција је повукла свој потпис десет година након ратификације, наводећи као разлог „поткопавање традиционалних породичних вриједности и нормализацију хомосексуалности“. Уставни суд Бугарске одбио је ратификацију и објавио да Конвенција одваја биолошку и социјалну димензију пола и излази ван оквира схватања родне бинарности људске врсте.

У складу са Истанбулском конвенцијом Република Српска је направила 2012. године прву верзију правног пута рјешења смањења насиља, тј. важећи Закон о насиљу у породици Републике Српске. Умјесто да се ради на бољој примјени овог закона и ситним дорадама, 2023. године предложен је нови закон са циљем да се уведе термин „фемицид“ у законодавство.

На сједници НС РС 3.11.2023. године једногласно је прихваћен Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске и један корак нас дијели до доношења закона. Упозорили смо јавност више пута и дали своје примједбе на овај нови нацрт закона, на све опасности које он носи у себи. Примјера ради, прихватањем термина „фемицид“ у законодавству, Република Српска би сама себе прогласила друштвом у коме се жене масовно убијају „у име културе, обичаја, вјере, традиције, части, само зато што су жене…“ што не одговара стварности.

Кампања „борбе против насиља“ повезана је са продором невладиних организација у образовни систем и дијелове државних институција, са намјером дестабилизације друштва и увођењем нама стране идеологије родова, такође и успутним потискивањем термина равноправност полова у корист конструисаних, измишљених „родова“. У школе се убацује и ЛГБТ идеологија. Противимо се давању специјалних, посебних права припадницима ЛГБТ заједнице и давању могућности да се ЛГБТ и родна идеологија пропагира дјеци у школама, што је циљ невладиних организација и мијењања наших закона у негативном смислу.

Удружили смо се заједно са 21 родољубивом, патриотском организацијом и дана 17.1.2024. предали смо отворено писмо за НС РС, поново упозоравајући јавност на штетност закона који дотиче традиционалну породицу.

Одржана је и конференција за медије поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске, коју можете погледати на линковима испод:

Отворено писмо поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама РС

Прочитајте више о родној идеологији и опасностима које доноси усвајање закона у садашњој верзији Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске:

Закон против насиља или закон против породице: сажетак

Закон против насиља или закон против породице!?

Примједбе на Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске

Шта можете учинити? Како се обратити особама које могу да зауставе доношење лошег закона против насиља?

Зашто ЛГБТ лобистКИЊЕ раде истраживања насиља над женама и децом?

Допис Предсједнику РС -за забрану промовисања ЛГБТ вриједности дјеци

Захтјев за приступ информацијама о НВО у школама -Министарству просвјете и културе РС

Писмо мајке из Канаде посланицима НС РС поводом „закона против породице“