Отворено писмо поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама РС

Поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске усвојеног у Народној скупштини Републике Српске, и након указивања на низ проблема који би нам донијело коначно усвајање наведеног нацрта у форми закона, преко двадесет родољубивих удружења, фондација и организација из Републике Српске потписало је отворено писмо, које је предано 17.1.2024. на протокол Народне скупштине Републике Српске.

Отворено писмо тражи одбацивање нацрта наведеног закона, а нарочито је против увођења термина „фемицид“ и изједначавања дјевојчица са женама.

Пуни документ са печатима и потписима можете погледати на овом линку у ПДФ формату:

Отворено писмо (са печатима) поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама РС


Текст отвореног писма је следећи:

Поштовани,
Ми, доле потписани представници удружења којима је циљ очување и заштита породице, наше вјере и традиције, обраћамо се Вама као представницима највиших институција наше Републике Српске, а поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске (у даљем тексту: Нацрт), који је усвојен на 6. сједници Народне скупштине 3. новембра 2023. године.
Као удружења којима је стало до породице и добробити наше отаџбине пажљиво смо анализирали овај Нацрт, јер смо, од ступања на снагу новог Породичног закона Републике Српске, дубоко забринути у ком правцу иде реформа породичног законодавства у нашој земљи.
Анализом и поређењем смо утврдили да тренутно важећи закон о заштити од насиља у породици („Службени гласник Републике Српске“, број: 102/12, 108/2013, 82/2015 и 84/19), и усвојени Нацрт немају суштинске разлике осим увођења појма „фемицид“.
У прилогу овог писма је документ који, између осталог, садржи веома детаљан опис овог термина и његово значење које нажалост нема никакве везе са стварном заштитом жена, нити спречавањем убистава жена, а како се у медијима нови закон најављује и представља. Нацртом нису уведени никакви нови правни институти заштите жена, нити су прописани нови поступци за остваривање њихових права, што је такође детаљно објашњено у документу у прилогу.
Желимо да упозоримо и Вас и јавност у Републици Српској, да овај Нацрт закона нема за циљ стварну заштиту жена жртава насиља, већ увођење родне идеологије у наше породично законодавство и уништавање трaдиционалне породице, а под плаштом борбе против насиља и на преваран начин – кроз злоупотребу жена стварних жртава насиља.
Молимо Вас да наше писмо схватите крајње добронамјерно и као апел упућен цијелој јавности, јер „фемицид“ неће додатно заштити жене, већ ће у нашем законодавству озаконити родну идеологију, па ће овај закон штитити и особе које се осјећају или изјашњавају као жене, а по свом природном и биолошком полу то нису.

У нашем друштву у коме су традиционалне вриједности дубоко укорјењене, широј јавности мање је позната родна идеологија која је у свијету увелико заживјела у многим друштвеним сферама. Ријеч је о идеологији коју заступају припадници LGBT+ популације и према којој не постоји знак једнакости између пола и рода. Наиме, пол се сматра биолошком одредницом (мушки и женски), а род је друштвено опредјељење, осјећање неке особе и њено право да се изјашњава другачије у односу на оно што је рођењем од Бога јој дато. Према неким теоријама тих родова има преко 70.
Прихватање ове идеологије у законима других земаља, начинило је много штете.

Поред увођења родне идеологије, Нацрт закона садржи бројне друге одредбе које ми сматрамо вишеструко штетним за породицу. Наиме, породица се веома широко дефинише (ван постојећих законских оквира), појам насиља се широко дефинише, дјевојчице и дјевојке испод 18 година се сматрају женама!? Све то доприноси слабљењу породице и њеном постепеном уништавању.
Ми смо против било којег облика насиља и снажно подржавамо борбу на том пољу, али тврдимо да ово није одговарајући начин и сматрамо да се заштита породице и свих њених чланова, као и чланова друштва, може обезбиједити ефикасном примјеном постојећих закона, њиховом евентуалном измјеном и прописивањем оштријих казни за починиоце било које врсте насиља.

Стога захтијевамо да се вишеструко штетан Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама повуче из даље процедуре у Народној скупштини Републике Српске.
Сматрајући да дијелимо заједничке ставове, вриједности и жељу да чувајући традиционалну, патријархалну породицу, чувамо и нашу Републику Српску за нашу дјецу и будуће нараштаје, очекујемо од Вас разумијевање, подршку и прихватање нашег захтјева.

Прилог 1: Примједбе на Нацрт;

С поштовањем,
Удружења грађана Републике Српске,
која печатом и потписом потврђују
сагласност са отвореним писмом.

 1. Друштво пријатеља манастира Хиландара
 2. Коло српских сестара
 3. Крајишки културни центар „Свети Сава“
 4. Равногорски покрет отаџбине српске – округ Крајина
 5. Србски народни покрет – Избор је наш
 6. Србско сабрање „Баштионик“
 7. Удружење грађана „Јадовно 1941.“
 8. Удружење гуслара и епских пјесника „Старац Вујадин“
 9. Удружење породица са 4 и више дјеце града Бањалуке
 10. Фондација „Мир Божији“
 11. Фондација „За породицу“
 12. Хуманитарно удружење жена „Дуга“
 13. Друштво наставника српског језика и књижевности РС
 14. Удружење грађана „Родитељи за права дјеце“
 15. Конзервативни клуб
 16. Удружење грађана „Поткозарје кроз вријеме“
 17. С.П.К.Д. „Просвјета“ О.О. Козарска Дубица
 18. Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“
 19. Удружење грађана „Свети Василије Острошки“
 20. С.П.К.Д. „Просвјета“ О.О. Сребреница
 21. Задужбина „Кнез Мирослав Хумски“

Отворено писмо и конференција за медије поводом Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске

Одржано предавање „Кога убија закон о фемициду? Противпородичне идеологије у свијету и код нас“

Закон против насиља или закон против породице!?

Примједбе на Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске

Родна индоктринација Републике Српске -увод

Родна индоктринација Републике Српске (1.) Акциони план родне идеологије

Иницијатива за оцену уставности назива GENDER ЦЕНТРА Републике Српске

Допис Удружењима жена поводом термина „фемицид“ у новом закону