Допис за Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске (вакцина против ХПВ)

Послали смо нови захтјев за приступ информацијама Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске (ЛИНК на документ), везанo за вакцину против ХПВ (хуманог папилома вируса).

Нисмо задовољни претходним одговором имајући у виду бројне проблеме и контроверзе везане за обе Гардасил вакцине против ХПВ. Сматрамо да се не може медицинско средство представљати јавности и родитељима као потпуно безбједно, ако постоји и трачак сумње или иједна озбиљна нуспојава, а оне итекако постоје.

Настављајући се на низ претходних питања, поставили смо питања везана за стратешки документ „Вакцинација против хуманог папилома вируса у Републици Српској“ (2022.г.), а који садржи низ података који су противрјечни, и следећа питања:

Зашто сте проширили опсег годишта за вакцинацију вакцином против ХПВ изван препоруке СЗО, нарочито имајући у виду да је највише нежељених дејстава забиљежено у узрасту од 12 до 17 година?
Да ли сте упознати са званичним штетним ефектима и нуспојавама вакцине против ХПВ које наводи сам произвођач и, ако јесте, зашто јавности не износите те чињенице, тј. зашто је стручној и осталој јавности ускраћена/прећутана информација о озбиљним нуспојавама?
• Који је начин поступања према особама из медицинске струке које неодговорно у медијима тврде да су Гардасил вакцине против ХПВ безбједне, иако сам произвођач наводи нуспојаве међу којима има врло озбиљних, као што је нпр. Guillain-Barré синдром (може имати смртни исход)?
• Да ли сте упознати да је компанија Мерк користећи непоштене праксе прилагодила резултате клиничких студија везаних за вакцине против ХПВ  за обје Гардасил вакцине (старију и новију)?
• Да ли сте упознати да је компанија Мерк тужена у више држава због смрти и озбиљног нарушавања здравља везаног за вакцине против ХПВ?
• Да ли сте упознати да су утврђене шире и опасније нуспојаве код Гардасил вакцине од оних које је произвођач навео у упутству, нпр. смрт, прерани отказ јајника, аутоимуне болести (нпр. Systemic Lupus Erythematosus, Autoimmune Pancreatitis, Autoimmune Hepatitis), постурални ортостатски синдром тахикардије („POTS“) и др. од којих смо дио навели у радовима изнад?
• Да ли сте упознати да се, осим тужби, снимају и документарни филмови који говоре о раширености и озбиљности нуспојава и да није ријеч о малом броју оштећених особа?
Зашто није одржана јавна дебата о овој теми са аргументима „за“ и „против“, да би јавност могла да донесе сопствени суд када чује (опречне) ставове стручњака? Да ли ћете, када и гдје организовати такву дебату?
• Зашто је заобиђена редовна законска процедура око набавке ових медицинских средстава? Ко су одговорна лица из Министарства и Агенције за лијекове задужена за покретање и реализацију ове набавке? Можете ли образложити разлог кршења закона због „интервентног“ увоза нерегистроване Гардасил 9 вакцине у Републику Српску?
Колико средстава из буџета је до сада одвојено за набавку Гардасил вакцина? Колики је укупни планирани буџет за набавку ових вакцина за 2023. годину?
Зашто је акценат стављен на вакцине, поред других мјера превенције укључујући и утицај на одговорно сексуално понашање код младих, када нема доказа (нарочито дугорочних) о корисности или уопште о потреби имунизације вакцином против ХПВ? Да ли сте свјесни да овако индиректно подржавате и подстичете рано ступање у сексуалне односе код малољетника и повећавате ризик од оштећења репродуктивног здравља наше дјеце?
Ко сноси одговорност од евентуалних посљедица које могу настати код дјеце која приме ову вакцину? Да ли су то родитељи?
Да ли постоји одштетни фонд у нашој земљи из кога би могла бити наплаћена накнада у случају да неко дијете, након вакцинације, доживи озбиљне здравствене проблеме и трајно оштећење здравља?

Више прочитајте у нашем допису:

12.4.2023. Допис Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске за вакцину против ХПВ

Спремни смо здравље наше дјеце штити не само медицинским чињеницама и доказима, него и правним средствима која нам стоје на располагању уколико се кампања промовисања ове вакцине настави у Републици Српској.

Нама је јасно, из низа етичких приговора о непотребности (неоправданости) ове вакцине, истражавања независних истраживача, суђења и свједока штете коју ова вакцина наноси, да нам она не треба, нарочито јер има утицај на плодност.

Родитељи, информишите се и погледајте видео на линковима испод, имате право да знате више детаља о вакцини против ХПВ, исто као и о другим безопаснијим облицима дјеловања против ХПВ.

 

Нуспојаве и нежељени ефеки које се помињу у званичном упутству за Гардасил 9.

Нека питања која родитељ може поставити педијатру или на предавању о вакцини против ХПВ

Одговор Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, нерегистровани Гардасил 9 увезен је „интервентно“

Одржано предавање „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“