Саопштење: Активности поводом измјена Породичног закона

Поштовани,
У вези са данас одржаним састанком у просторијама ГУ Града Бања Лука, а поводом иницијативе за измјену и допуну Породичног закона РС, коју је покренуло неколико удружења грађана за заштиту породице, као и родитеља, желимо Вас обавијестити да је постигнут начелни договор у погледу спорних чланова закона на које је наше Удружење указало у отвореном писму.

Размотрена су сва три спорна члана, 102, 119. и 335. Постигнут је договор да се члан 102. (који се односи на питања која битно утичу на живот дјетета) и члан 335. ( који се односи на располагање дјечијом штедњом ) измјене и допуне у интересу заштите родитељског права.

Везано за члан 119 (који се односи на привремено издвајање дјетета из породице у случају непосредно угроженог живота и здравља дјетета, по одлуци органа старатељства), закључено да ће подзаконским актима ова материја бити прецизније регулисана, да би се у пракси спријечиле евентуалне злоупотребе од стране органа старатељства.
Све потребне измјене ће у најкраћем року бити прецизиране у виду приједлога који ће се даље упутити према надлежним органима.

Желимо изразити неизмјерну захвалност свима који су добронамјерно схватили апел родитеља и предузели све потребне кораке да се спорне одредбе закона измјене.
Овим путем смо као друштво послали важну поруку да је породица изнад свега, те да смо спремни дјеловати заједнички без обзира на све евентуалне разлике.
Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ ће будно пратити реализацију свих наредних активности у погледу потребних измјена Закона и пружити сваку врсту подршке овом процесу.

Наш рад и у будућности биће усмјерен на заштиту права дјеце посредством родитељске снаге и љубави.
С поштовањем,
УГ „Родитељи ЗА права дјеце“

https://roditeljizapravadjece.org/cekajuci-izmjene-porodicnog-zakona/

Отворено писмо поводом новог Породичног закона Републике Српске

Породични закон Републике Српске, недовршеност појединих чланова закона

Родитељи на маргини друштва, обимни досијеи ученика и реферални механизам

Не дозволите овакве законе код нас, негирање биологије и права родитеља

Допис Предсједнику РС -за забрану промовисања ЛГБТ вриједности дјеци

Ограничење приступачности порнографије дјеци, предлог законодавству