Чекајући измјене Породичног закона РС

Медији још увијек прате ситуацију са Породичним законом Републике Српске, чије измјене се ускоро очекују.

Захваљујемо ХиТ телевизији на овом прилогу, јер је тема актуелна, све док измјене закона не буду усвојене.  Надамо се да ће медији бити једнако заинтересовани за тему Закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама, који је у нацрту усвојен у Народној скупштини​ Републике Српске (НСРС) 3. новембра, и који би требао бити упућен у даљу јавну расправу.

Насиље у породици веома је широко постављено (поред осталих одредби) да ће се, ако закон буде усвојен, у пракси дешавати ово чега смо се прибојавали, а то је олако издвајање дјеце из породице. Када смо указали на спорне одредбе Породичног закона, многи су нас увјеравали да је издвајање из породице институт који је постојао у породичном праву четрдесет година уназад, али прије насиље у породици и друштву није било актуелна тема као сада. Сви закони који се доносе у последње вријеме су повезани, и породица и дјеца су им фокус, нажалост у негативном смислу.

Прилог, ХИТ телевизија, 6.11.2023. кратка изјава предсједника удружења Јелене Сарафијан, магистра правних наука, два мјесеца након објаве отвореног писма:

Саопштење: Активности поводом измјена Породичног закона

Отворено писмо поводом новог Породичног закона Републике Српске

Реакције у медијима на нови Породични закон Републике Српске

Не дозволите овакве законе код нас, негирање биологије и права родитеља