Породични закон Републике Српске, недовршеност појединих чланова закона

Поводом ступања на снагу новог Породичног закона у Републици Српској, након обраћања у медијима, упутили смо и отворено писмо свим институцијама РС, грађанима, стручној јавности, медијима….
Усвојени закон има неколико недовољно прецизних чланова, који омогућавају злоупотребе, што може да вишеструко угрожава родитељска права и основно право дјетета да живи у породици са својим родитељима.
Потреба да се спорне одредбе закона што прије измјене на начин који знатно смањује или потпуно онемогућава злоупотребу, навела нас је да се обратимо и медијима.

Иако је питање члана закона који обрађује располагања дјечјом штедњом, на које су бурно реаговале друштвене мреже и неке организације, важно, много већи преседан је чињеница да на неки начин, Центар за социјални рад, као орган јавне управе,  по први пут на нашем правном простору има могућност да посједује дјелимичну СУДСКУ власт.

Он може да доноси субјективне одлуке које немају везе са оним зашто су радници центара за социјални рад обучавани и школовани. Центар за социјални рад није орган који испитује чињенице, изводи доказе, нити људи који раде тамо знају било шта у вези полицијско-тужилачко-судске методологије. Његов рад мора бити у прецизно дефинисаним условима, синхронизован са законским судским и полицијским процедурама.


Ово отворено писмо су објавили (дјелимично или у пуној форми) следећи медији:

14.9.2023. БЛ мој град: Породични закон “одузима” родитељима одлучивање о својој дјеци?

15.9.2023.  Мондо: Удружење „Родитељи за права дјеце“ против новог Породичног закона РС: „Центар за Социјални рад је изнад права родитеља“


Дјелимично објављен текст нашег јавног писма са убаченим коментарима новинара који се не налазе у нашем тексту:

21.9.2023. Журнал ПОРОДИЧНИ ЗАКОН РС У ПРАКСИ: Родитељи уплаћују дјечију штедњу, Центар за социјални рад одлучује о њој

22.9.2023. Валтер портал: ПОРОДИЧНИ ЗАКОН РС У ПРАКСИ: Родитељи уплаћују дјечију штедњу, Центар за социјални рад одлучује о њој


Кратке изјава предсједника удружења Јелене Сарафијан, магистра правних наука, након објаве отвореног писма:

17.9.2023. Инфо Бијељина: Бурно реаговање родитеља на измјене Породичног закона

2.10.2023. РТРС ТВ: Родитељи у Српској забринути због новог Породичног закона (са ВИДЕО прилогом):


Нисмо задовољни одговорима из Министарства правде РС и желимо да се пажљиво изврше измјене спорних чланака закона, којих има неколико. Оригинални документ „Отвореног писма“ је на линку: