Ограничење приступачности порнографије дјеци, предлог законодавству

Друштвена иницијатива –  предлажемо законодавству РС, ФБиХ (БиХ) и свима заинтересованима за добробит развоја дјеце, систематско технолошко ограничење приступачности порнографије за дјецу.

С обзиром да је на основу логике, здравог разума и медицинске науке,  и законодавство ограничило могућности малољетницима да набаве или уживају неке до сад идентификоване штетне ствари по развој дјеце (нпр. цигарете, алкохол), сматрамо да је потребно учинити све што је у нашој моћи да технолошки ограничимо приступ малољетника порнографским садржајима.

Тренутно је порнографски садржај (превладава бесплатан) доступан веома лако и брзо сваком дјетету које има мултимедијални уређај са екраном и приступом Интернету, или преко кабловских оператера. Нећемо нашироко образлагати како рано излагање порнографским садржајима оштећује психу дјетета, и наноси штету дјеци и друштву вршећи објектност полова.

Кратка листа извора садржаја са предлозима рјешења:

1. Штампани садржаји

Штампани порнографски садржај доступан је на неким киосцима. Не постоји законски регулисано ограничење, али продавци по неписаном правилу склањају такав садржај са излога и не продају га малољетницима. Сматрамо да нема потребе за додатном законском регулацијом.

2. ТВ програм

За порнографски садржај емитован на телевизијским каналима у етру заштита је касно (ноћно) емитовање, док је на програмима кабловских оператера заштита обично вршена кодом, а рјеђе касним термином емитовања. Лица изнад 18 година би могла да добију приступ порнографском садржају, подношењем личног захтјева уз исправу (ЛК) на пулту свог  кабловског оператера. Сматрамо да је кабловским оператерима потребно дати посебне препоруке да се порнографски садржај уопште не укључује ни у једној понуди/пакету без личног затјева пунољетног лица. Такође постоји потреба да се корисник услуге упути/обучи/напомене да не настави користити једноставну фабричку (PIN) шифру за закључавање уколико малољетници имају приступ ТВ апарату, јер се често дешава да та шифра остаје иста као у упутству.

3. Интернет садржаји

Тражимо да Интернет оператери технолошки изврше блокаду порнографских садржаја према називима страница (из јединствене базе коју свако може да ажурира) и кључним ријечима претрага. Лица изнад 18 година би могла да добију приступ порнографском садржају, подношењем личног захтјева уз исправу (ЛК) на пулту свог локалног Интернет и/или кабловског оператера

Сви начини заобилажења (лично објашњени дјетету, јавно објављени начини, или упад/измјена у бази Интернет оператера) овог система заштите дјеце би имали одговарајуће законске казне, тј. третирали би се као електронски криминал.

4. Дијељење садржаја преко друштвених мрежа и између уређаја

Домаће и стране тематске друштвене мреже за дијељење порнографских садржаја, које би дозволиле приступ малољетницима, би биле санкционисане или блокиране од стране домаћих Интернет оператера. Ширење експлицитних снимака малољетника је већ обухваћено законима или је у току припрема закона (нпр. области: дигитално насиље, вршњачко насиље, напад на приватност итд.), које треба у завршници међусобно ускладити до потребног нивоа.

Немогуће је потпуно спријечити дијељење експлицитних видео снимака и фотографија због саме природе технологије дијељења садржаја, али би закон и техничка реализација закона против порнографије отежала инстант приступ порнографским садржајима малољетницима.

С обзиром да предложени закон треба да штити сву нашу дјецу, не видимо никакву препреку да се донесе у што скоријем року, као ни препреку у теренској, практичној реализацији преко уређаја (хардвера/софтвера) и стручног кадра Интернет кабловских оператера. Наш тим ради на разради нацрта закона, и прихватамо сарадњу око рада на нацрту и даље процедуре до доношења закона.

Приручници медијске писмености за родитеље (Србија, БиХ, Хрватска)

Кратки приручник за безбедно коришћење интернета

Водич за родитеље – Како препознати и спречити вршњачко насиље и апликација „Чувам те“