Приручници медијске писмености за родитеље (Србија, БиХ, Хрватска)

Неколико приручника који су универзални и употребљиви за све родитеље, налазе се на линковима у овом тексту.

Приручници пружају основна знања о медијској писмености и сродним темама, као и савјете који ће родитељима помоћи да науче дјецу како да правилно и безбједно користе технологију. Дају велики дио одговора родитељима, али не све.

Једна од важних тема је однос читавог друштва према добу у којем дјеца уопште могу да добију на располагање технолошке уређаје, чиме се приручници не баве. Препоруке СЗО на које се позивају (нпр. „може након треће године“) нису ни мало добронамјерне, као ни лажне информације да се дјечји развој може стимулисати технологијом од најранијег доба. Излагање „едукативним“ садржајима на ТВ (нпр. ТВ за бебе), давање мобилног телефона (мобилни уређаји имају и штетно зрачење, WiFi, GSM, BT) неће повећати и побољшати развој дјетета, него га уназадити, а посљедице су вишеструке.  Приручници стимулишу употребу технологије и прихватају је као готову ствар,  умјесто да се се тражи здрава доза употребе технологије, тј. дјецу треба заинтересовати за друге садржаје како би се смањила могућа огромна овисност од технологије и друге опасности (везане за технологију).

Највећа корист од приручника је што упознају родитеље са терминологијом и са неким проблемима са технологијом и мрежама, о којима можда нису размишљали. Приручници су углавном добро написани, осим у дијелу афирмације технологије у прераном узрасту, и око пандемије или обликовања мишљења јавности о разним темама,  за коју је данас јасно да је повезана са интересима крупног капитала. Манипулативне технике са медијима су користили и користе управо они којима пандемија јесте интерес. Те технике раде и на одраслима, не само на дјеци и зато одрасли, пажљиво  и критички прочитајте дијелове из приручнике који хвале медије.

Приручници се нису случајно појавили у доба пандемије, што се види и по томе ко их је финансирао.

 

1. „Приручник медијске писмености за родитеље“, програм „Нова писменост„, Србија

ОПИС на страницама РТС

ЛИНК за преузимање

Промотивни видео:


2. „МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ –  Кључна компетенција за живот у 21. стољећу, Приручник за родитеље“, Удружење „ЛАН“ Бихаћ, БиХ

Линк за преузимање


3. “Разговарајмо о животу с друге стране екрана”, Хрватска

Агенција за електроничке медије и Уред УНИЦЕФ-а за Хрватску објавили су приручник намијењен родитељима и скрбницима дјеце основношколске и средњошколске доби.

ЛИНК за преузимање