Акција – хуманитарна представа „Женски времеплов“ за дјечака Милоша Божовића

Представа „Женски времеплов“ одржаће се у четвртак 6. априла у Бијељини са почетком у 19 часова.
У Брчком је требала бити дан раније, али је нажалост отказана.
Позивамо све људе добре воље да дођу на представу у Центру за културу у Бијељини и да на тај начин заједно помогнемо дјечаку Милошу.


Да су људи широм наше земље, људи великог срца, потврђује и ова прича. Прича о храбрим наставницама и њиховим ученицима који су своју енергију, вријеме и труд уложили у једну представу, са циљем да помогну свом суграђанину, дјечаку Милошу Божовићу из Источног Сарајева. Милош је дјечак који због задобијених повреда мора на лијечење у иностранство и потребно је прикупити 120.000 еура. Предстaва је настала као резулат рада ученика у оквиру драмске секције, али је убрзо изашла из оквира школе, града и постала прича која је ујединила многа срца.

Представа „Женски времеплов“ је пројекат међушколске и међуградске сарадње ЈУ Прве основне школе из Брчко дистрикта и Основне школе Петар Петровић Његош из Источног Сарајева. Наставнице српског језика и књижевности из ове двије школе написале су текст и уз помоћ добрих људи осмислиле и реализовaле пројекат сарадње. Ученици су у оквиру драмске секције у својим школама припремали изведбу ове представе, а онда су се на дан њене премијере у Источном Сарајеву по први пут састали, оформили двије мјешовите групе и под слоганом „Заједно за Милоша“ представу одиграли у хуманитарне сврхе.

Друга мјешовита група представу је извела у Брчком 24. 3. 2023. године у оквиру обиљежавања 23-годишњице постојања Дистрикта. С обзиром на то да се обиљежавање Дана Дистрикта поклапа са обиљежавањем Дана жена, представа је посвећена знаменитим женама наше историје. Како организатори из Брчког нису били у могућности представу реализовати у хуманитарне сврхе, као што је то учињено у Источном Сарајеву, одлучено је да се „Женски времеплов“ већ почетком априла врати на брчанску позорницу, али и да се одигра у Бијељини.

Ученици и наставници моле све добре људе да дођу и одгледају представу како би се прикупило што више новца за лијечење дјечака Милоша Божовића, некада ученика Основне школе Петар Петровић Његош из Источног Сарајева. Представа је одушевила публику и у Брчком и у Сарајеву и изазвала буру емоција. Ученици су маестрално одглумили, а сам драмски текст, нарочито његов крај никога није оставио равнодушним.

У Брчком хуманитарну акцију организује Удружење родитеља „Јеленка Воћкић“, и извођење ове представе је планирано 5. априла (у току су припреме). У Бијељини Удружење грађана „Родитељи за права дјеце“ је организатор ове хуманитарне акције и представа је заказана за 6. април са почетком у 19 часова у великој сали центра за културу „Семберија“.
Посебност ове приче је у вољи и жељи, прије свега наших најмлађих, да помогну свом вршњаку, али и у ентузијазму, храбрости и упорности наставница које су нам свима примјер да љубав према свом позиву заиста може да мијења свијет на боље. Све ово подржали су и родитељи који су се потрудили да максимално помогну организацију и омогуће приказивање ове представе за сада у три града. Постоје планови и за реализацију у другим градовима у Републици Српској.
Брчко 5. и Бијељина 6. априла требају подржати ову дивну причу и постати дио ње! Са жељом да заједно помогнемо Милошу, од срца сви сте позвани на ове хуманитарне догађаје.

Част нам је што имамо прилику бити дио ове приче,
Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“


Позиви у медијима:

„Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ из Бијељине организује хуманитарну представу „Женски времеплов“ 06.04.2023. године са почетком у 19 часова у Центру за културу „Семберија“.“

28.3.2023. Семберија инфо: Хуманитарна престава за лијечење Милоша Божовића

28.3.2023. Нови глас: Бијељина – Браво д‌јецо ! Ученици се ујединили да прикупе помоћ за Милоша

28.3.2023. Зорица Кусмук инфо: Хуманитарна престава за лијечење Милоша Божовића

5.4.2023. Новости: Хуманитарна престава за Милоша Божовића: „Женски времеплов“ гостује и у Бијељини, прикупљају новац за лечење

5.4.2023. Град Бијељина:  Хуманитарна представа за Милоша Божовића 6. априла у Бијељини

5.4.2023. Дешавања у Бијељини: Хуманитарна представа за Милоша Божовића 6. априла у Бијељини

6.4.2023. Глас Српске: Ђаци глуме за Милоша Божовића: Хуманитарна представа вечерас у Бијељини

6.4.2023. Катера: Данас хуманитарна представа за Милоша Божовића у Бијељини

6.4.2023. Бијељина данас;  Ђачка хуманитарна представа за Милоша Божовића

БН телевизија, 5.4.2023:

 

Одржана хуманитарна представа „Женски времеплов“ у Бијељини