Апел против злонамјерне и неконтролисане дигитализације школства

Апелујемo на родитеље и просвјетне раднике да буду уједињени у заједничким напорима да се дјеци омогуће услови за нормално одрастање и школовање.

Дигитална агенда је у пуном замаху (”Нова Школа за Ново Доба” и „дуално образовање“). Ако у пракси спроведу све што су наумили, просвјетни радници ће бити технолошки вишак, а дјеца ће бити заробљеници новог дигиталног свијета у коме ће их „образовати и васпитавати“ вјештачка интелигенција.

Не заборавите да су у нови закон о основном образовању и васпитању хтјели увести дефиницију наставе на даљину која из процеса наставе искључује просвјетног радника.

Захваљујући напорима храбрих родитеља и просвјетних радника из нашег удружења који су писали Народној скупштини, њеним одборима и ишли на јавне расправе овог нацрта закона, успјели смо извршити притисак на надлежно министарство и ова одредба је промијењена. То је само мала добијена битка у овом рату за основна права нас, наше дјеце и просвјетних радника која нам свакодневно узимају.

Не оптужујте се међусобно, већ широм отворите очи и будите на опрезу. Само уједињени можемо дјеловати на корист свих нас.

 

Да ли ова илустрација треба да забави дјецу или предвиђа будућност? Природа и друштво за 5. разред, Завод за уџбенике и наставна средства РС (2022) Аутори: Стево Пашалић, Рада Голуб, Дарко Пашалић

 

Учествовали смо у јавној расправи- Нацрт закона о основном васпитању и образовању

Одговори институција из Републике Српске везано за еДневник

Опасности дигитализације

Православна вјеронаука и изазови дигитализације школства