Примједбе на Нацрт Закона о основном васпитању и образовању и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести

Поштовани родитељи.
Желимо Вас информисати да је Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ упутило примједбе на Нацрт Закона о основном васпитању и образовању и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести. Примједбе су упућене на адресу предлагача Министарства просвјете и на адресу Народне скупштине РС и то Законодавном одбору, Одбору за образовање, науку, културу и информисање и Одбору за питања младих. Према важећим прописима и процедури усвајања закона у Народној скупштини, мора се утврдити да неки Нацрт закона није у супротности са уставно-правним системом Републике Српске, прије него буде упућен у даљу процедуру разматрања и утврђивања приједлога закона у Народној скупштини. Законодавни одбор је неки први „филтер“ који Нацрт закона треба проћи и који треба утврдити усаглашеност закона са Уставом РС.

Материјали за Двадесет прву редовну сједницу 21.4.2022

Указали смо на све вишеструко штетне одредбе Нацрта предложених закона и њихову супротност не само са Уставом него и основним принципима људских права и слобода.

Документ: Примједбе на утврђени нацрт закона о основном васпитању и образовању 07.04.2022

Документ: Одговор на Примједбе на утврђени нацрт закона о основном васпитању и образовању 05.05.2022

Нацрт закона о основном васпитању и образовању уводи потпуно нове појаве као што су настава на даљину и Е-дневник, као и прекиде и обуставу наставе не само за вријеме ванредног стања/ситуације него и у свим „другим оправданим случајевима“. Настава на даљину дефинише се као процес у коме су „извори информација и ученик“ одвојени у времену и простору. Дигитализација основног образовања уводи се испод жита у законодавне оквире, као и обустава и прекидање наставног процеса, као и могућност да школа реализује фонд наставних часова у обиму мањем од 95%. Нацрт закона не само што је противуставан, него је у најмању руку скандалозан чин потпуног урушавања система основног образовања које је тако лицемјерно у уводу тог истог Нацрта дефинисано као „дјелатност од општег интереса“.

Нацрт Закона о измјенама закона о заштити становништва од заразних болести даје Министру здравља веома широка овлашћења не само за вријеме ванредног стања/ситуације него и ван њих.
Сједница Народне скупштине на којој ће се разматрати ови нацрти Закона је заказана за 12. април, а Законодавни одбор засједа дан раније.
Позивамо Вас да у што већем броју упутите Законодавном одбору примједбе и сугестије путем електронске поште на страници Народне скупштине РС у дијелу Контакт. Потребно је да, не само родитељи дигну свој глас против оваквих накарaдних законских рјешења, него и просвјетни радници јер се увођењем дигиталне наставе угрожава и њихово право на рад. Проблеми нису нестали након пандемије.
Уколико имате нека питања, или вам је потреба помоћ при слању примједби и сугестија, пишите на е-маил удружења.