Уставни суд БиХ: Неуставне су мјере забране кретања и обавезног ношења маски, 2020.

Упркос преовладавајућем мишљењу код обичних грађана БиХ, да је ефикасност и рад судства потпуно компромитован и у служби политике, чак и криминала, ево једне вијести која нам каже да се грађани не требају устручавати и вјеровати да је немогуће добити правне битке. Потребно је наравно да се грађани и организације буду активни према полицији и судовима и траже истраге, подносе пријаве, да би полиција и судство могли радити свој посао.

Први у свијету, 22.12.2020. године, Уставни суд БиХ се у јеку цензуре и притиска медија и политике, усудио да пресуди у корист логике, правде, истине и свих грађана БиХ. Можемо само да им кажемо једно велико- ХВАЛА!

Ustavni sud BiH: Zabrana kretanja i obavezno nošenje maski su neustavni

Тумачење правника:

…Мјере које је донио Кризни штаб не одступају битно од мјера које се предузимају у низу других држава и које препоручује Свјетска здравствена организација. Уставни суд се не сматра надлежним нити позваним да те мјере цијени са стручног медицинског аспекта.

…По оцјени Уставног суда, правни оквир дјеловања кризних штабова је постављен прешироко и без адекватне контроле, односно учешћа како највише извршне власти, тако и законодавне власти.

…Када се доведе у везу захтјев да мијешање у људска права буде засновано на законитости и када се узму у обзир атрибути демократског друштва, јасно је да је у конкретном случају изостала неопходна улога законодавне и највише извршне власти, због чега мјерама недостају ови битни елементи да би се у потпуности могло сматрати да су у складу са стандардима квалификованих људских права која су конкретно у питању.

Цијелу одлуку (22.12.2020) можете прочитати овдје.