Вратите ауторитет просвјетарима

У писму упућеном институцијама Републике Српске и јавности из Удружења грађана “Родитељи ЗА права д‌јеце” апелују да власт некад послуша и струку.“

Слиједом најновијих оштрих мјера које образовне власти у Републици Српској почињу проводити у школским установама након трагичних догађаја у Републици Србији, из Удружења грађана “Родитељи ЗА права д‌јеце” апелују у писму упућеном јуче институцијама Републике Српске и јавности да не желе исхитрене, неоправдане, нед‌јелотворне мјере које се проводе само форме ради у школским установама. Желе да се стручна лица и родитељи укључе у све одлуке које се тичу д‌јеце.

Надзор полиције
Како је у изјави за Ослобођење казала предсједница Удружења Јелена Сарафијан, мјере власти односе се на то да око школа буде постављена ограда, да д‌јеца не могу носити мобителе у школи, односно забрану употребе мобитела, предлаже се редовно и ванредно тестирање на дрогу, док тренутно у школама полиција проводи мјере појачаног надзора.
Конкретне мјере доносе само додатне подјеле и одвајања. Мјера као што је тестирање дјеце на дрогу је потпуно непотребна, отвара бројна морална, на крају крајева, и етичка питања.  Зар је оправдано да сву д‌јецу етикетирамо на неки начин као потенцијалне криминалце, школе ограђујемо само за ученике и радно особље, без приступа за родитеље, као да су васпитно-поправне, а не образовне установе, упозорава Сарафијан.
Сматра да “ви не можете дијете закључати у школу, оградити је и не дати дјетету да контактира са родитељима, онда то више није школа, то је затвор”.
Удружење родитеља је тако предложило неколико мјера које сматра сврсисходнијим од додатних под‌јела, одвајања и таргетирања д‌јеце.
– Предложили смо и нову стратегију средњег и основног образовања, да се искључи рад страног невладиног сектора у школама који нама прича о д‌јечијим правима. Причамо д‌јеци о правима, а нико их не учи о обавезама, о томе како да сутра буду добри људи прије свега, наглашава наша саговорница.
У изради нове стратегије основног и средњег образовања, наглашавају, аутори треба да буду наши стручњаци и људи који имају довољно искуства и љубави према д‌јеци да креирају истинске планове и програме образовања и васпитања наше д‌јеце на темељу наше културе, вјере и традиције. Ова стратегија требала би да у првом реду смањи административно оптерећење просвјетних радника да би се могли посветити д‌јеци и врати им давно изгубљени ауторитет, да уведе нове предмете као што је домаћинство умјесто агресивне промоције тзв. права д‌јетета, говорити дјеци и о њиховим обавезама и истинским вриједностима.
Из Удружења подсјећају како су дјеца већ изгубила повјерење у институције система, а овим оштрим, нед‌јелотворним мјерама нећемо, упозоравају, ништа добро постићи.

Вакцинација
Наводе и то да Министарство здравља тренутно промовише ХПВ вакцину по школама. Са друге стране, бројни доктори, као нпр. удружење Лекари и родитељи за науку и етику из Србије, држе честа предавања у вези са вакцинацијом, а једно од тих предавања одржано је и у Бијељини о теми “Оправданост и сигурност ХПВ вакцине за д‌јецу”, гд‌је је, између осталог, закључено да ХПВ вакцина није клинички испитана у нашој популацији, затим није испитана клинички у погледу утицаја на плодност код људи, нема доказану трајну ефикасност у превенцији карцинома грлића материце…

Извор:

1.6.2023.  Ослобођење: Вратите ауторитет просвјетарима

Линк на ПДФ документ, страница са текстом

Досадашње мјере су недјелотворне, сматрају родитељи.

Садржај отвореног писма са предлозима рјешења, можете прочитати на овом линку:

Отворено писмо поводом увођења непотребних и преоштрих мјера у школама