ПОЗИВ на ЈАВНУ ДИСКУСИЈУ „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“

ПОЗИВ на ЈАВНУ ДИСКУСИЈУ „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“
Субота, 11. децембар у 15:00 – Галерија Центра за културу Семберија у Бијељини.

ПРОГРАМ

Јавне дикусије „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“

Субота, 11. децембар у 15:00 – Галерија Центра за културу Семберија у Бијељини.

Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ у сарадњи са Удружењем грађана „Лекари и родитељи за науку и етику“ из Републике Србије организује јавну дискусију на тему „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“.

Говоре: Проф. др Драго Ђорђевић, професор патофизиологије; др Славица Аранђеловић, лекар, поред класичне бави се и квантном медицином; др Борислав Антонијевић, љекар, специјалиста гинекологије и акушерства; Зорица Јосић, клинички психолог, правници Удружења Лекари и родитељи за науку и етику, те  др Ђорђе Мариловић доцент у области Финансијког права. Модератор Јелена Сарафијан.

Нагласак ће бити на важности сарадње свих друштвених институција у налажењу најбољих начина за превазилажење кризе коју је проузроковала пандемија вируса корона у протекле двије године. Свједоци смо бројних промјена како у досадашњем научном медицинском приступу у погледу увођења и примјене епидемиолошких мјера, тако и у правном приступу у погледу начина нормативних оквира кроз које се епидемиолошке мјере спроводе. Све то оставља дубоке трагове у нашем друштвеном окружењу, што намеће потребу да имамо у виду и психолошки аспект свих новонасталих промјена.

Јавна дискусија „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“ има за циљ да предавачи и модератори публици и широј јавности скрену пажњу на важност потребе да друштвена заједница, породица, здравствене, васпитно-образовне установе и друге друштвене институције међусобно сарађују и дјелују, те на темељу научних доказа и примјера добре праксе утврђују смјернице за правилно доношење одлука које су у интересу свих чланова друштва.

Повод за организовање оваквог догађаја су најављене противпандемијске мјере у Републици Српској, које у земљама окружења нису донијеле ништа добро. Крајње вријеме је да се о насталој ситуацији у нашем друштву почне говорити отворено, аргументовано, користећи научне и стручне доказе који имају своју подлогу у научним радовима и доброј пракси.

   Ово је догађај који ће сасвим сигурно дати одговоре на многа питања и отворити простор за размишљање у ком правцу требамо дјеловати у будућности да бисмо сачували како физичко и ментално здравље нас и наших најмлађих, тако и уставно-правни поредак људских права и слобода које су темељ за достојанствен живот човјека XXI вијека.

                                                                     Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“

    Предсједник Удружења

     /мр Јелена Сарафијан /