Интервју дат за БХТ1 3.12.2021.

Интервју дат за БХТ1 03.12.2021. Овим путем се захваљујемо цијелој ТВ екипи на професионалности и срдачности.

Поводом два случаја вршњачког насиља у ОШ у Невесињу, Удружење грађана Родитељи ЗА права дјеце има потребу истаћи да је сваки вид насиља неприхватљив и да сваки забринути родитељ може да се обрати Удружењу ради пружања адекватне подршке и правне помоћи.

Такође желимо нагласити да смо покушали и да и даље покушавамо указати надлежнима на бројне проблеме који постоје у школама а који су у директној или индиректној вези са примјеном превентивних мјера заштите од вируса SARS-COV-2.

Школе су умјесто образовних претворене у квази медицинске установе у којима се социјална дистанца и забрана дјељења ужине и прибора дјеци пласира као друштвено одговорно понашање. Посебно смо као проблем нагласили и то да је неодржавање родитељских састанака и одсуство директне комуникације родитеља и школе додатни проблем у рјешавању проблема на које наилазимо у овом тешком времену.

Схватамо да је појам вршњачког насиља веома комплексан и да му доприносе бројни фактори.

Оно на шта желимо сад указати је да школе огромну енергију троше на провођење епидемиолошких мјера, док се кроз стриктно провођење истих потпуно занемарује други аспект дјечијег здравља, а то је ментално здравље дјеце. Удружење грађана Родитељи за права дјеце је тим поводом одржало јавну дискусију на тему: „Право дјетета на ментално здравље“ како би јавности указало да овај аспект дјечијег здравља који је тренутно потпуно занемарен. Дискусији није присуствовао нико из Центра за социјални рад, Педагошког завода, Јавног Фонда за дјечију заштиту. Позиву се одазвало свега неколико стручних сарадника из школа, иако су и директори и све институције уредно и благовремено добиле позив да присуствују.

Питамо се шта је потребно да се догоди да би наше институције схватиле да од „епидемије“ имамо много већих проблема међу дјецом и младима којима треба посветити додатну пажњу.

У нади да ћемо као друштво у цјелини коначно отворити очи и стати уз нашу дјецу онако како она то заслужују, упућујемо свим институцијама позив на дијалог, а родитељима руку за помоћ и подршку.

Живи нам и здрави били!