Amber Alert- добра идеја, али каква је реализација?

Фондација „Тијана Јурић“ тражи од 2015 увођење система „Amber Alert“ у Србији , који омогућава ширење и објављивања информације о специфичним случајевима нестале дјеце.  Пројекат је добио огромну подршку у Србији, међутим постоје и ријетки  критичари увођења система, и они који предлажу алтернативе. Један од захтјева критичара (који у основи подржавају систем, али критикују име „Amber Alert“  и за њега везан страни софтвер),  је да софтвер мора бити домаћи производ, а не инострани. Софтвер из САД, а нарочито име „Amber Alert“, дио људи сматра компромитованим, због Пицагејт афере из 2016. године. Уз тај амерички софтвер остала је везана вербална оптужба без судског епилога (тј. није доказана званично као ни Пицагејт) -да су га финансирали педофили, док су многи други софтвери и рјешења (у свијету) који технички ни финансијски немају везе са америчким системом одлучили да задрже име „Amber Alert“.

Оштрији критичари увођење система „Amber Alert“ у Србији сматрају да је покретач читаве иницијативе превише емотиван, чак изманипулисан одговор јавности, која онда жели да се уведе систем који неће бити ефикаснији у пракси од досадашњег полицијског рада.  Можете прочитати такав правни осврт, критику на захтјев за увођење система, практичност и начин увођења:

Српски правнички клуб СПК 12.6.2020 :  Параправосудне формације

Данас, 13.1.2023 Кампања АМБЕР alert није добра идеја: Мишљење сараднице Института за филозофију и друштвену теорију

Данас, 27.1.2023 АМБЕР alert је изговор за додатно ускраћивање права

У овом видеу Игор Јурић разјашњава један дио дилема око система „Amber Alert“ у Србији, док неке друге дилеме остају:

Страница „Amber Alert“ у Србији,  коју је покренула Фондација „Тијана Јурић“:

Страница „Amber Alert“ у EU:

About us

Претпостављамо да је могуће не само развити нове домаће апликације, него и  дорадити функције постојећих апликација. Једна од домаћих апликација „Чувам те“ служи за позив у помоћ, на линку испод:

Водич за родитеље – Како препознати и спречити вршњачко насиље и апликација „Чувам те“

Анализа стручњака – Доживотна робија за „Малчанског берберина“, Amber Alert