Отворено писмо декану Медицинског факултета у Фочи, новембар 2021. године

Поводом изјаве декана Медицинског факултета  у Фочи,  за “Глас Српске”Проф. др Дејанa Бокоњићa , а у вези са увођењем правила „преболио, тестиран, вакцинисан“ у јавне установе у РС, Удружење грађана „Родитељи за права дјеце“ је упутило отворено писмо и послало га на адресе медија у РС и БиХ. Како нисмо сигурни да ће исто бити објављено, одлучили смо садржај писма подијелити са вама.

Документ: Отворено писмо Декану медицинског факултета у Фочи (11.2021)

Напомињемо да је Удружење основано са циљем заштите права дјеце у свим сегментима јавног дјеловања и његов примарни циљ у овом тренутку је заштита права дјеце од свих потенцијално штетних одлука које се доносе за вријеме ванредног стања, а које су у директној или индиректној вези са превентивним мјерама заштите од вируса корона.

Удружење је одлучило реаговати поводом изјава декана Медицинског факултета у Фочи, а које се између осталог односе на увођење правила „тестиран, преболио, вакцинисан“ у јавне установе у Републици Српској, те навода како „..дискутујемо са студентима са циљем разбијања страха и предрасуда, те подизању свијести о значају вакцинације код младих“, а које је господин Бокоњић дао за „Глас Српске“, гдје каже како би пооштравање мјера требало „обуздати трансмисију вируса корона у популацији у Републици Српској“.

Удружење сматра да је крајње вријеме да се о насталој ситуацији у нашем друштву почне говорити отворено, аргументовано, користећи научне и стручне доказе који имају своју подлогу у научним радовима и доброј пракси. С тим у вези Удружење позива да господин Бокоњић јавно изнесе научне доказе и примјере из праксе који потврђују оправданост оваквих мјера које предлаже.

Оно што највише забрињава родитеље да увођење правила „тестиран, преболио, вакцинисан“ може имати далекосежне посљедице, како за физичко, тако и ментално здравље дјеце. Увођење правила у јавне установе, укључиће прије или касније и школе, те би дјеца за боравак у школама морала испуњавати један од наведених услова.
Родитељи се оштро противе оваквом приступу који нема своје научно оправдање, нити доказе да је за здравље дјеце ефикасно и безбједно  примјенити овакве мјере.
Такође сматрамо позивање на вакцинацију младих неприхватљивим, јер ни једна вакцина против Ковида није регистрована у БиХ и није прошла све потребне фазе клиничког испитивања у свијету, па се њени дугорочни ефекти на здравље људи, а нарочито дјеце и младих не могу предвидјети.

Родитељи позивају на дијалог струке, науке и изношење чињеница о искуствима у пракси јер и сами произвођачи вакцина јавно упозоравају на могућност запаљења срца код младих. Дјеца и млади не могу бити предмет шпекулација и нагађања. Тражимо да господин Бокоњић уз приједлог оваквих мјера изнесе и чврсте доказе о безбједности, ефикасности и одуству свих потенцијално штетних утицаја на здравље наше дјеце и омладине у будућности.

Потреба јавне расправе и укидања цензуре

ОДРЖАНА ЈАВНА ДИСКУСИЈА „Здравствени, психолошки и правни аспекти противпандемијских мјера“